ons verhaal

Het terroir
In het Oost-Vlaamse Lotenhulle, veraf van alle industrie, ligt onze kaasboerderij (tussen Gent en Brugge), waar onze koeien gras van eigen land eten. Perfect als je weet dat het rantsoen van de koeien mede de smaak van de melk en uiteindelijk van de kaas bepaalt. Het terroir van het Meetjesland leent zich uitstekend voor onze traditionele kaasambacht. Lang uitgestrekte groene weides vloeien over in de vele kreken waarvoor de streek gekend staat. Vruchtbare grond verzekerd!
De wei, de koe, de melk en de kazen
Eigen koeien is eigen melk, en dus ook eigen controle over de kwaliteit. Voor het maken van onze boerderijkazen wensen we de lekkerste en rijkste melk. Deze kunnen we enkel bekomen door zelf onze koeien te melken. We weten exact wat de koe eet, kennen haar melkcyclus en hebben zo ook de kwaliteit van de melk in eigen handen. De koeien genieten van de buitenlucht, met bescherming tegen regen en wind. Ze worden hoofdzakelijk gevoederd met ruwvoer van eigen kweek (gras, hooi, mais). Zo wordt ook de korte-keten gerespecteerd. De “Little Cheese Farm” koeien krijgen voldoende plaats en hun lactatiecyclus wordt altijd gerespecteerd. Onze koeien worden fantastisch verzorgd, inclusief massage!
Een goed verzorgde en blije koe geeft ook kwaliteitsvolle melk (rijk aan vetten en eiwitten). Omdat we zowel de ondergrond, als de koe en haar voeding kennen, kunnen we exact de kwaliteit van de melk inschatten. Dat is uiterst belangrijk, want de héérlijke verse volle hoevemelk blijft nu eenmaal het belangrijkste basisproduct voor onze hoevekaas (meer dan 99%). De overige ingrediënten zijn zuursels (melkzuurbacteriën) om lactose of melksuiker om te zetten in melkzuur en stremsel (enzym uit de lebmaag van een kalf) om de melk dik te maken. De verse volle hoevemelk gaat rechtstreeks van de koe naar de pasteur, waar de melk enkele seconden verhit wordt naar 72°C. Daarna loopt de melk rechtstreeks de kaasbak in… Verser kan niet.
Onze kaasmakerij
In onze eigen kaasmakerij worden al onze kazen gemaakt naar traditioneel recept. Met eigen recepturen wordt onze melk omgezet in kaas. Van wrongelbereiding over draineren, persen, pekelen tot en met het rijpen gebeurt bij ons ter plaatse op de boerderij. De rijping bepaalt mede de smaak en het aroma van de kaas. Vandaar dat we speciale rijpingskamers voorzien waar we alle parameters nauwlettend in het oog houden. Denk maar aan temperatuur, luchtcirculatie, vochtigheidsgraad. Na rijping komen onze ambachtelijke kazen in de kaashandel terecht, klaar om gedegusteerd te worden!
Dubbele erkenning voor onze Lotenhulle Rouge!
Fantastisch nieuws bij Little Cheese Farm! Na het winnen van een Super Gold-medaille en de titel ‘Best of Belgium’ op de World Cheese Awards, heeft onze Lotenhulle Rouge nu ook de prestigieuze titel ‘Best Belgian Pasteurised Cheese 2025’ gewonnen op de Belgian Cheese Awards! Dit is een prachtige erkenning van ons vakmanschap en de passie waarmee we onze kazen maken.
2024 Super Gold en 'Best of Belgium' voor Lotenhulle Rouge op de World Cheese Awards!
Groot nieuws uit de kaaswereld! Onze Lotenhulle Rouge heeft op de prestigieuze World Cheese Awards niet alleen een Super Gold-medaille gewonnen, maar werd ook bekroond tot 'Best of Belgium' 2024 Trophy Winner!
World Cheese Awards 2022-2023 in Wales, U.K.
Little Cheese Farm kaapte twee Super Gold medailles weg op de prestigieuze World Cheese Awards in Wales.
Copyright 2025 - Little Cheese Farm bv - Algemene voorwaarden |
Cookiebeleid |
Privacybeleid |
Handcrafted by CrayonCru®